Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Τούρτα Pâtisserie με Φρέσκιες Φράουλες για τη Γιορτή της Μανούλας

Ο Οδυσσέας Ελύτης είχε γράψει για την μητρότητα: «Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δέκα ζωές, και πάλι κάτι θα περισσέψει που να το ανακράξεις σε στιγμές μεγάλου κινδύνου»

Η μητέρα ήταν, είναι και θα είναι ξεχωριστή για το παιδί, τον έφηβο, τον ενήλικα. Και η σημερινή μέρα δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ευκαιρία για να την τιμήσουμε και να της δείξουμε πόσο πολύ την αγαπάμε.

Φτιάξτε αυτή την πανάλαφρη τουρτίτσα για να πείτε χρόνια πολλά στη δική σας μαμά!


Υλικά:

Παντεσπάνι:

5 αβγά
125 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
2 δόσεις βανίλιας
155 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού baking powder

Σιρόπι:

200 ml νερό
200 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού

Κρέμα Ζαχαροπλαστικής:

1 λίτρο γάλα
150 γρ. ζάχαρη
2 δόσεις βανίλιας
2 κρόκους αβγών
60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ. κορν φλάουρ

Επικάλυψη και Διακόσμηση:

400 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
2 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη
μερικές φρέσκιες φράουλες

Εκτέλεση:

Αρχικά ετοιμάζω το σιρόπι βάζοντας τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 5'. Έπειτα προσθέτω μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού και το αφήνω στην άκρη να κρυώσει.
Στη συνέχεια φτιάχνω την κρέμα ζαχαροπλαστικής. Σε μια κατσαρόλα βάζω το μισό γάλα, τη μισή ζάχαρη και τη βανίλια να ζεσταθούν μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνω για λίγο να κρυώσει.
Σ' ένα μπολ βάζω το υπόλοιπο γάλα, την υπόλοιπη ζάχαρη, τους κρόκους, το αλεύρι και το κορν φλάουρ και ανακατεύω καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να προκύψει ένα ομοιογενές μείγμα.
Αδειάζω το μείγμα της κατσαρόλας μέσα στο μείγμα του μπολ και ανακατεύω. Ύστερα μεταφέρω το μείγμα και πάλι στην κατσαρόλα και ανακατεύω σε δυνατή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.
Όταν πήξει η κρέμα την αδειάζω σ' ένα μπολ, καλύπτω με διαφανή μεμβράνη και αφήνω να κρυώσει καλά.
Όση ώρα κρυώνει η κρέμα φτιάχνω το παντεσπάνι. Σ' ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι και το baking powder και τα ανακατεύω καλά.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνω τα αβγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια και χτυπάω σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
Μόλις αφρατέψει το μείγμα των αβγών, κλείνω το μίξερ και με μια μαρίζ ενσωματώνω το μείγμα των στερεών με απαλές κινήσεις.
Βουτυρώνω και αλευρωνω μια στρογγυλή, αποσπώμενη φόρμα με διάμετρο 26εκ. και αδειάζω μέσα σ' αυτή το μείγμα του παντεσπανιού.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα, για 25'. Μόλις ψηθεί το παντεσπάνι, το ξεφορμάρω προσεκτικά και το αφήνω να κρυώσει καλά. Όταν κρυώσει το κόβω σε τρία ίσα μέρη.
Όταν κρυώσει η κρέμα ζαχαροπλαστικής, χτυπάω την κρέμα γάλακτος με την άχνη σε σφικτή σαντιγύ. Από τη σαντιγύ παίρνω το 1/3 και το προσθέτω μέσα στην κρέμα ζαχαροπλαστικής. Χτυπάω με το μίξερ να αφρατέψει.
Τοποθετώ τη βάση σε μια πιατέλα και σιροπιάζω. Από επάνω προσθέτω τη μισή από την κρέμα ζαχαροπλαστικής και την απλώνω μ' ένα κουτάλι. Συνεχίζω με το δεύτερο κομμάτι από παντεσπάνι και σιροπιάζω. Προσθέτω και την υπόλοιπη κρέμα ζαχαροπλαστικής. Τέλος, τοποθετώ το τελευταίο κομμάτι από παντεσπάνι και σιροπιάζω.
Γαρνίρω την τούρτα με την υπόλοιπη σαντιγύ και στολίζω με φρέσκιες φράουλες!
Καλή σας επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου